FEZA

Astronomi Çalışma Grubu

Yıldızlar... Bize en yakın ve tanıdık olan Güneş'le saymaya başlayalım. Ardından Alpha Centauri ve Bernard Yıldızı ile devam edelim; yüz milyar civarına geldiğimizde daha yeni yeni galaksimiz Samanyolu'ndaki yıldızları bitiriyor olacağız. Halbuki içinde yüz milyarlarca yıldız sayabileceğimiz daha yüz milyarlarca galaksi bizi bekliyor. Böylesine devasa evreni oluşturan yıldızlar sayıca fazla oldukları gibi çeşit ve karakter olarak da oldukça zenginler. Parlaklıkları zamanla değişenler, yüksek enerji seviyelerinde ışıma yapanlar, saniyede onlarca kez kendi ekseni etrafında dönenler, çevresinde gezegen sistemi olanlar, çoklu sistemler halinde bulunanlar...Kısacası gökyüzüne bakıp keşfedilecek o kadar zengin ve geniş bir evren var ki!

Açıklama : Hubble tarafından "Ultra Deep Field"(Ultra Derin Alan) projesi ile elde edilen bu görüntüdeki her cismin herbiri yüz milyarlarca yıldız barındıran birer galaksi. Üstelik bu alanın genişliği gökyüzünde sadece 3 açı dakikası yer kaplıyor...(Kaynak Hubble)

Kafasını kaldırıp karanlık bir gökyüzüne baktığında oradaki "apayrı dünyayı" keşfetme heyecanını ilk günden beri yaşayan üç amatör astronom olarak (Yenal Öğmen, Arif Bayırlı ve Ozan Kanbertay) astronomiye ve kendi çalışmalarımıza dair bir çok şeyi paylaşmak üzere bu grup blogunu kurduk. Blogun yanında kendi oluşturduğumuz Feza Astronomi Çalışma Grubumuzla amatör astronomlar olarak temel gökyüzü gözlemleri ve astronomi fotoğrafçılığından öte teknik gözlemler ile bilimsel çalışmalar yapmayı hedefliyoruz. Astronominin en önemli özelliği, bilim dalları arasında profesyonellerin konuyla dışarıdan amatör olarak ilgilenenlerle en fazla işbirliği ve diyaloğun olduğu alan olmasıdır. Değişken yıldız gözlemlerinden, meteor gözlemlerine, kuyruklu yıldız keşiflerinden, Güneş Sistemi dışı gezegen (exo-planet) gözlemlerine kadar geniş bir yelpazede çalışmalar yapmak mümkün. İhtiyacınız olan şeyler sadece düzenli ve sürekli erişiminiz olan orta büyüklükte bir teleskop, görüntü almak için kullanacağınız CCD kamera ve teleskop başında saatler boyunca zaman geçirebilmeniz için gerekli astronomi aşkı!

Feza Astronomi Çalışma Grubu bunun öncesinde bireysel çalışmalar yapan üç amatörün güçlerini ve deneyimlerini birleştirerek daha büyük projeler gerçekleştirmek, ayrıca elde edilen deneyimi tüm amatörlerle paylaşarak bu araştırma kültürünün büyümesi ve gelişmesini sağlamak amacıyla kuruldu. Amatörlerle çalışmalarımızı ve deneyimlerimizi paylaşacağımız bu blogdaki yazıların konuları arasında, Değişken yıldızlar, Çift Yıldızlar, Gama Işını Patlamaları, Exo Planet Gözlemleri, Görüntü işleme ve indirgeme teknikleri ve bizlerin ilgisini çekip sizlerle paylaşmak istediğimiz çeşitli konular bulunacak.

Yayınlanan yazılara yorumlarınızla katkıda bulunursanız bu platformu hepberaber daha da ileri götürebiliriz.

Umarız çalışmalarımız amatör astronomi konusunda "bir adım ileriye gitmeyi" isteyen herkes için yararlı olur.

Bu açılış yazısının ardından kendimiz ve çalışma alanlarımız hakkında bilgileri de içeren blog yazılarımız başlayacak. Bizi takip edin!



edit post

0 Reply to "Amatör Astronomi... "Bir adım ileriye""

Yorum Gönder