FEZA

Astronomi Çalışma Grubu

FEZA yolda... (0)

08:44 by , under

Üç amatör astronom olarak bilime katkı koymak amacı ile yola çıktık. Daha önce bireysel olarak yaptığımız çalışmaları şimdi bir ekip olarak ortaya koyup daha da ileri götürmek amacındayız.

Astronomi, amatörlerin bilime bire bir katkı koydukları ender bilimlerden biridir. Burada amatör derken aslında gündelik hayatta kullandığımız anlamından çok farklı olarak kullanıyoruz. Gündelik hayatta amatör; yeni başlayan, acemi, çaylak anlamında iken astronomi dünyasında; bu işi hobi olarak yapan, astronomi mezunu olmayan, tamamen kendi imkanlarını kullanan kişiler manasındadır. Kendi adıma konuşacak olursam, bilime katkı koymak benim en önemli motivasyon kaynaklarımdan biri. Yaptığım çalışmaların bir yerelere faydası dokunuyorsa, benim için bundan daha büyük tatmin olamaz. Soğuk bir gecede, 7-8 saatlik bir gözlem seansının ardından eve hala enerji dolu gelebilmemin en büyük sebebi bu motivasyondur. Üçümüzün de uzmanlık alanı astronomiden farklı da olsa, kendi çabalarımızla, bilime katkı koyabilecek noktaya gelebilmek için kendimizi yetiştirmeyi başardık. Bu tamamen içimizdeki bireysel motivasyonun bir sonucu.

Peki bu noktaya nasıl geldin diye sorarsanız, aslında herşey çocukken kendi kendime sorduğum çok kısa ama çok da karmaşık birkaç soruyla başladı: Uzay nasıl bir yer? Sonu var mı? Başka canlı türlerinin yaşadığı gezegenler acaba nerede? (Burada bu gezegenler var mı diye sormuyorum dikkat ederseniz :)). Zaman içinde tabii bu soruların sonuncusu hariç diğerlerinin cevaplarını buldum. Keşke ölmeden başka zeki canlılarla temas kurduğumuzu ya da en azından canlıların yaşadığı başka gezegenlerin bulunduğunu görebilsem diye de ümit ediyorum. Bunun bilim-kurgu konusu olduğunu düşünmüyorum. Dünya-dışı zeki canlıların varlığını tartışmanın bilim-kurgu olduğunu düşünmek bana göre Kopernik’in hatta Ptolemy’nin de gerisine düşmek demektir. Zaten birkaç yüzyıl önce yaşayan insanlara göre biz şu an bilim-kurgunun içinde yaşıyoruz. Bugünlerde dünya-dışı gezegen keşiflerinin de bilim dünyasının en gözde konusu. Bulunan gezegenler bizim bildiğimiz türde canlı barındırabilecek yerler olmasa da böyle gezegenleri bulabilmek için teknolojinin sınırlarını zorlamaya çalışıyoruz. Amatör astronomlar da keşfedilen bu yeni gezegenlerin gözlemlerini yaparak onlar hakkında elde edilen bilgilerin sağlamlaşmasını sağlamaktadırlar. Bu noktada belirtmek isterim ki bir amatör için yapabileceği en zor gözlemlerden biri de bu tür gözlemlerdir. Feza çalışma gurubu olarak yapmayı düşündüğümüz çalışmalardan biri de tür gözlemlerdir. En üst düzeyde ise amacımız evreni daha iyi tanıyabilmek adına bilime katkı koyabilmek.

Evet bütün mesele bu. Evreni tanıma. Eğer bu amaç için çalışan bilim adamlarına bizim de ufak bir katkımız olursa ne mutlu bize.

Tekrar görüşmek üzere.



edit post

0 Reply to "FEZA yolda..."

Yorum Gönder