FEZA

Astronomi Çalışma Grubu

Örten çift yıldızların örtülme zamanlarını veya minimum zamanlarını hesaplayıp bulduğumuz güncel sonuçları bilim dünyasıyla paylaşmak için projemize start vermek üzereyiz. Bu projede verilerin toplanıp işlenmesi aşamalarını kısaca anlatmak istiyorum.
Örten çift yıldızların gözlenmesi için önce bir gözlem planı yapılır. Bu aşamada çeşitli kaynaklardan ephemeris'ler (Gökgünlüğü) incelenerek o gece bulunulan coğrafik konumdan hangi örtülmelerin gerçekleşeceği bulunur ve gözlenecek olan yıldız veya yıldızlar seçilir. Gözlem, seçilen yıldızın mevcut literatürdeki kaynağa göre örtülmesi beklenen andan yaklaşık 1-1.5 saat önce gözlenmeye başlanır. Bu gözlem örtülme anından da yaklaşık 1-1.5 saat sonra sona erer. Gözlem yapılırken yıldız sürekli olarak pozlanır. Poz süresini ise iyi düzeyde SNR (Signal to Noise Ratio) elde edilecek şekilde ayarlanır. Gözlem sonunda ise, poz ve gözlem süresine bağlı olarak elde 100-200 arası kare olur.

Elde edilen bu kareler Maxim DL gibi bir fotometri programı kullanılarak hedef yıldızın fotometrisi alınır. Fotometri sonucunda .csv dosyası elde edilir. Bu dosya Excel gibi bir elektronik tablo programı kullanılarak uygun değişikliklerle 1. sütun JD (Julian Date- Julian tarihi), 2. sütun da hedef yıldızın parlaklığı olacak şekilde değiştirilir. Daha sonra Minima adlı program kullanılarak elde edilen .csv dosyasının son şeklinden bu gözlemin minimum zamanı elde edilir. Bu zaman JD olduğundan uygun bir yazılımla HJD'ye (Heliocentric Julian Date - Güneş merkezli Julian tarihi) çevrilir. Artık O-C farkındaki C elimize geçmiş oluyor. Bu noktadan sonra yapılacak iş literatürdeki miniumum zamanı yani O'yu bulup O-C farkını hesaplamak. Bu fark da bulununca ilk verimiz ortaya çıkmış oluyor. Bu verileri biriktirdikten sonra artık güzel bir yayın için herşey elimizde olacak.








Maxim DL programı ile yapılan fotometri sonucunda elde edilen .csv dosyası...




















Minima programında kullanılabilmesi için uygun değişiklikler yapıldıktan sonra .csv dosyası...


















Minima programı kullanılarak yapılan gözlemin minimum zamanı hassas bir şekilde ortaya çıkarılabilir.







Yıldızların seçilmesi noktasında kullanılabilecek ephemeris generator: http://www.rollinghillsobs.org/

O-C hesaplamasında kullanmak için O değeri bu siteden elde edilebilir: http://www.bav-astro.de/LkDB/index.php?lang=en

Minima programı için: http://members.shaw.ca/bob.nelson/software1.htm



edit post

0 Reply to "Örten Çift yıldız minimum zamanı hesaplanması..."

Yorum Gönder